Ljus dödar – släck lampan

Människans ljus lägger sig som en slöja över staden Foto: Ray Terril, https://www.flickr.com/photos/rayterrill/9230199139. Bilden är beskuren.

Sköldpaddor dör i tusentals, ekosystem rubbas och skiftarbetare löper antagligen högre risk för cancer. Allt på grund av något så självklart som och naturligt som ljus. Kanske är det dags att vi börjar inse vad nattens gyllne städer faktiskt har för konsekvenser.

Idag lyser vi upp våra städer så mycket att hela 99% av invånarna i Europa lever i områden som räknas som ljusförorenade av den internationella astronomiska unionen. Den vackra stjärnhimlen som kan ge oss människor så mycket glädje döljs helt enkelt i städernas ljus. Även här i Östersund har jag som amatörastronom problem att se vissa astronomiska objekt och när både Jämtkraft arena och skidstadion lyser för fullt så är det omöjligt att se objekt nära horisonten i den riktningen. Men att jag inte får se mina stjärnor är väl inte ditt problem, eller?

Faktum är att allt detta ljus
stör både oss och vår omvärld mer än du tror, och fler än astronomer borde börja oroa sig. Till exempel så har det internationella centret för cancerforskning (iarc) nyligen klassat skiftarbete som en möjlig cancerogen efter att ett flertal studier visat att bröstcancer är vanligare hos människor som bor i väldigt ljusförorenade områden eller jobbar mycket nattskift. Ljusföroreningens effekter på människan är ett relativt nytt område inom forskning och det är därför svårt att veta hur tillförlitliga studierna är, men de räcker för att iarc ska vilja ge dem uppmärksamhet.

Havssköldpaddornas öde
Trots att det är svårt att visa hur vi människor påverkas i nuläget, så kan vi blicka utåt för att få en större förståelse. Ett väldigt uppmärksammat exempel på hur våra ljusa städer påverkar andra är havssköldpaddorna som årligen dör i tusentals. När havssköldpaddorna kläcks på stranden ska de ta sig ner i vattnet innan de blir uppätna av rovdjur. Historiskt sett så hittar sköldpaddorna till vattnet genom att röra sig mot dess ljusreflekterande yta, men idag så attraherar ljus från städer och vägar att dem och gör dem desorienterade.

Hur söta och stackars sköldpaddorna än må vara, så är de långt ifrån det enda exemplet på djur som råkar illa ut på grund av vårt behov av ljus. Många nattdjur blir till exempel lätt bländande även av ganska svagt ljus och råka illa ut av det. Många andra djur attraheras också av ljus, vilket du kanske har märkt när flugor och malar dras till den där lampan på uteplatsen. Att ljuset desorienterar och attraherar djur stör det deras beteenden och kan till och med påverka själva artsammansättningen i ett område. Till exempel så använder vissa fladdermöss samlingen av insekter kring lampor som ett jaktredskap, medan andra undviker ljuset.

Vems fel är det och hur åtgärdar vi det?
Ljuset är ett problem inte bara för oss rymdnördar, utan för nästan allt levande. Till och med träden påverkas negativt av våra upplysta nätter! Vem är då boven i det här dramat? Vems fel är det att alla dessa sköldpaddsungar dör? Det lätta svaret är att det är allas fel. Precis som du vill se var du går när du promenerar en sen kväll och din kompis gärna ser sin fotbollsmatch så vill jag känna mig trygg när jag går hem från bussen. Ljuset är viktigt för oss och vår trygghet. Det kan även vara regeringens fel, att de inte har stiftat tillräckligt strikta lagar och att ljusföroreningarna därmed blir onödigt stora. Det är självklart orimligt att släcka ner gångvägar och liknande, men stora reklamskyltar kanske inte behöver lysa hela natten? Buller stänger vi ju ute med ljudvallar, men det går inte att bygga ljusvallar så vi måste komma på någon annan lösning. En lösning som inkluderar att släcka lampan.

Vårt ljus stör hela ekosystem och det är dags att uppmärksamma det här problemet. Politikern Rickard Nordin (C) är en av få politiker som insett problematiken. Han föreslår bland annat att vi borde införa ett system som tänder lamporna längs vägarna enbart när det kommer bilar. Han vill även se ett tydligare regelverk kring hur våra lampor får se ut, alltså till exempel lagföra vissa typer av avskärmning så att ljuset bara hamnar där det ska vara. En stor förbättring kan faktist göras bara genom att rikta om och skärma av vissa ljuskällor. Om vi inte gör något nu kanske vi inte kan se några stjärnor om tjugo år, vem vet? Den nattliga belysningen har bara ökat sen vi fick energisnålare ljuskällor som LED-lampor och om den utvecklingen fortsätter så lär natthimlen bara bli ljusare och ljusare den också. Vi måste sluta äventyra vår och vår omvärlds hälsa nu.

Så vad kan du göra?
Jo, du kan släcka så många lampor du kan nattetid. Släcka i och utanför hemmet, till exempel de där fina fasadlamporna kanske inte måste vara på hela natten. Genom att släcka så mycket vi kan så hjälper vi både många djur och amatörastronomer men vi minskar även vår energiförbrukning vilket är bra för miljön i stort. En enkel knapptryckning för dig kan alltså både förbättra din ekonomi och din omgivnings välmående, så vad hindrar dig? Och om inte faktorer som cancer, miljö, ekonomi och djurens hälsa trots allt inte är tillräckligt för att du ska släcka, så kan du väl göra det för min skull? Allt jag begär är ju ändå att få titta på natthimlen.

– Saga Jonsson

Be the first to comment on "Ljus dödar – släck lampan"

Leave a comment

Your email address will not be published.