Sopsortering – Hur svårt kan det vara?

Sopor är något som finns i varje hushåll. Det går inte att undvika, vare sig det är matrester eller mjölkkartonger så är det sopor. Det är många som är inblandade i detta, men för det mesta är det två aktörer till att sopsorteringen inte är så bra som den kan bli. Producenter och konsumenter.  Många människor förstår inte hur stor skillnad de kan göra genom att sopsortera bättre, genom att lägga ner en extra minut på att lägga plasten i en egen hög när man ska slänga, genom att åka till återvinningscentralen och slänga glaset, metallen, förpackningarna och plasten. Allt detta  behövs göras och det är upp till oss konsumenter att göra det. När man sop sorterar göra man det inte bara för att man ska kunna återanvända materialet. Det är även för att skydda miljön från att de farliga ämnena som finns i vissa föremål kommer ut. Och det sparar på råvarorna vi tar från naturen. Det många inte vet är att det är ett lagbrott att inte sortera sina sopor, och du vill väl inte ses som en bov?

Genom att slänga allt i en och samma soppåse eldar du upp dina pengar. I Östersunds kommun har du en behovsanpassad sophantering, det betyder att du själv kan göra så att det blir billigare, på ett enkelt sätt. Varje år slängs ca 7500 ton förpackningar, tidningar och matavfall felaktigt i soppåsarna. Det skickas sedan till Sundsvalls kraftvärmeverk för förbränning. Det kostar ca 5 miljoner kronor varje år och det är vi som betalar detta. Det är alltså vi som gör att vi får betala mer endast för att vi är lata. För problemet är inte att det inte finns återvinningscentraler eller att det är svårt att sopsortera, problemet ligger hos oss konsumenter och producenter. Orsakerna till varför det är ett problem med att det sopsorteras för lite är att vi kanske inte är tillräckligt upplysta om vad som händer om vi inte sorterar soporna. Om alla skulle tänka ”Vad gör det för skillnad om jag slänger en metallförpackning i soppåsen för mat?”, skulle vi aldrig kunna ha ett gångbart samhälle. Det är så många gör och tänker, de vet inte om att det är dom som kan göra skillnad och det kan ha att göra med att folk inte vet. Genom att informera mer om konsekvenserna som blir när man inte sorterar sina sopor rätt, kan man motverka att det blir så i första hand. Organisationen Håll Sverige Rent arbetar med att informera människor om problemet. Men de har riktat in sig på en målgrupp som de flesta inte tänkt på, barn. Genom att rikta in sig på att informera barnen kan de i sin tur göra förändring i hemmet. De kan göra så föräldrarna börjar sortera mer och bättre än de tidigare gjort.

Det finns lagar som producenterna i Sverige behöver följa, en av dessa lagar är producentansvaret. Denna lag innebär att producenterna behöver ta ansvar för de produkter de släpper ut på marknaden så att produkterna utvecklas i en mer miljöanpassad riktning. Det finns ingen riktig lag för att man ska sopsortera riktigt. Det är därför ganska enkelt för konsumenterna att komma undan med en slarvig hantering av sopor och annat avfall, just för att det inte är något som kan straffas. Vad dessa inte vet är dock att det drabbar alla, även dom själva, om sopsorteringen inte sker på ett bra sätt. Är det svårt att sopsortera? Tar det mycket energi att göra det eller tar det mycket kunskap? Svaret är nej. Du behöver inte var väldigt inläst för att veta att plast är en sak och att metall är en annan, det krävs bara att du gör skillnad på dessa, att du lägger allt i rätt påse och att du slänger det vid rätt container när du ska slänga soporna. Då gör du skillnad, då räddar du världen. Vi kan bli våra egna superhjältar genom att rädda nästa generation och det går att åstadkomma om alla anstränger sig. Skulle det inte vara skönt att kunna tänka tillbaka på den tiden du räddade världen när du är gammal och träffar dina barnbarn, att veta att tack vare din ansträngning kan de leva ett bra liv med samma kvalité som ditt eget eftersom du och de andra personerna i din generation valde att sopsortera? Visst finns det andra miljöproblem som kan påverka detta men det är inte för att du valde att sopsortera dåligt.

Sopsortering ligger inte prioriterat hos politiker, det är inget som de predikar om eller vill få fram sin åsikt om heller. Det kan vara av flera anledningar, exempelvis att man inte vill träffa väljarna nära i hemmet, där sopsortering finns. Det kan vara ett känsligt ämne att rota i människors soplådor och se vad som gömmer sig där. Kanske är det därför ämnet inte är så omtalat inom politiska kretsar. Dock borde det vara det eftersom det har en stor miljöpåverkan.

Frågan var och en av oss måste ställa sig själva är, vill du vara personen som räddar världen för dina barn och nästa generation eller vill du vara den bov som skapar undergången för denna värld. Hur svårt kan det vara att sopsortera egentligen?

Be the first to comment on "Sopsortering – Hur svårt kan det vara?"

Leave a comment

Your email address will not be published.